Waar dien ik op te letten bij het uitkiezen van een school? (Tips)

Verscheidenheid aan scholen
Alleen al in Nederland zijn er talloze Kung Fu scholen die een vorm of bepaalde stijl van Kung Fu onderwijzen. Veel scholen promoten zichzelf als traditioneel, andere als modern. Meer hierover is te lezen op tradioneel vs modern.

De keuze
Gezien de verscheidenheid van het aantal Shaolin Kung Fu scholen is het voor een beginner geen gemakkelijke opgave om een keuze te maken.

De keuze voor een school kan van verschillende factoren afhangen, deze site geeft slechts een aantal handvatten en richtlijnen om de keuze zo gemakkelijk mogelijk te maken.
Een jonge Shaolin discipel
Een jonge Shaolin leerling bij de tempel

Kwaliteit
Bij het bepalen van een school is de kwaliteit van Kung Fu een belangrijke factor. Iemand die bijvoorbeeld pretendeert Sifu (leraar) te zijn, wil nog niet zeggen dat zijn Kung Fu goed is. Iemand met veel en echte vechtinhoudelijke kennis is schaars en het is daarnaast ook nog de vraag of die dat ook wilt overbrengen.

Andere persoonlijke factoren zijn: ligging, sfeer, duur van een les, aantal trainingen per week, contributie, manier van trainen, een eindeloze lijst.

Kwaliteit heeft meestal, zo niet altijd, de hoogste prioriteit bij de keuze. We hebben het hier niet over de onderlinge stijlen binnen Kung Fu. Kwaliteit kan voor iedereen verschillend zijn, maar binnen vechtsport zou dat effectiviteit zijn. Echter tegenwoordig is Shaolin Kung Fu gericht op sportbeoefening en zal kwaliteit veel meer liggen op het vlak van het lesgeven.

Toeristen voor ingang van de Shaolin tempel
Toeristen voor ingang van de Shaolin tempel

Sifu (=Leraar in het Chinees)
Hoe bepaal je de kwaliteit van de Kung Fu van een school? Dit is vaak niet te meten. Wel kun je proberen te achterhalen hoelang de school al bestaat en wat de historie is van de school.

Het begrip Sifu houdt meer in dan alleen leraar. In cliche termen te spreken is hij of zij (Simo) een wijs en gerespecteerd persoon, een voorbeeldpersoon met zeer veel kennis over Kung Fu en het is zeker geen titel die je jezelf toe-eigent. De Pak Mei meester van Kill Bill is een mooi stereotype beeld van sifu.

Een instructeur is iemand die bijvoorbeeld de Kung Fu onder toestemming van zijn Sifu mag onderwijzen.

Gecertificeerd
Verder maakt het niet uit of iemand wel dan niet gecertificeerd is, omdat een dergelijk certificaat helemaal niets zegt over het kunnen en kwaliteit van de instructeur.
34e generatie Shaolin discipel Shi Yan Wu
33e generatie Shaolin vechtmonnik Shi Yong Wu

Banden, examens en graduaties
Dit kan per school of instituut sterk verschillen. Traditioneel gezien bestaan er binnen Kung Fu geen banden (graduatie), maar wel rangen gebaseerd op volgorde van opname (‘aanmelden’ binnen de school) en respect. Het heeft niets met de kwaliteit van Kung Fu van de individuen te maken.

Training
Een ander aspect waar men op kan letten, is de manier van lesgeven, hoe worden technieken overgebracht, de sfeer, de indeling van de lessen, de mate van discipline en respect. Het is fijn om een indruk te kunnen krijgen van de lessen alvorens zich aan te melden voor de trainingen.
Dumbell / Traingingsgewicht
De vroegere kettlebell

Leerlingen
Men zegt wel eens, de leerlingen zijn het visitekaartje van de leraar. Bekijk de bewegingen van de leerlingen, let op de uitstraling. Houdt er wel rekening mee dat er zowel verschillende niveau leerlingen zijn tussen de beginners en gevorderden.

Proefles
Proefles is een begrip dat afkomstig is uit de Westerse samenleving. Van oorsprong bestaat er binnen Kung Fu niet de mogelijkheid om even te proberen. Wat is de gedachte achter het proberen? ‘Ik vind het toch niet zo leuk als ik had verwacht…’ past niet binnen de Chinese denkwijze. Maar tegenwoordig zijn de kung fu scholen zeer modern en van deze tijd, die bieden vaak wel de mogelijkheid.

Geven & Nemen
Mensen die Kung Fu willen leren, dienen te beseffen dat het bijzonder is om les te krijgen in Kung Fu. De opgedane kennis van de leraar of instructeur is niet uit te drukken in een waarde of geld en verdient hiervoor respect voor de vaak jarenlange inzet en toewijding. Zelfs kennis van leraar op leraar. Helaas wordt dit in onze huidige maatschappij al snel vergeten. Vindt men iets niet leuk, dan geeft men al gauw op.

Traditioneel gezien moesten leerlingen die graag van de Sifu les wilde hebben, respect tonen aan de leraar (via een ceremonie) alvorens te worden opgenomen in de school. Het is een vorm van geven en nemen.

Procedure
Indien je een Kung Fu school op het oog hebt, kun je het beste persoonlijk contact opnemen met de school of instructeur en vragen naar de mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld vragen of het mogelijk is om eerst te kijken of een proefles mee te doen.

< Vorig artikel > < Laat een bericht achter in ons gastenboek >

You might also enjoy: