De komst en verblijf van de 1e Shaolin Kung Fu Monnik in Nederland

 

Zhang Li Peng

Meester Zhang Li Peng is een 32e generatie ex-Shaolin Kung Fu monnik die in 1996 voor een langere periode in Nederland verbleef. Voor veel Shaolin Kung Fu bewonderaars in en rondom Nederland was dit de kans om de krijgskunst, direct en dicht bij huis te leren. Je moet je voorstellen dat er destijds nog zeer weinig bekend was onder het grote publiek over Shaolin tempel en kung fu in het Westen

Manier van leven

Zhang Li Peng met zijn demogroep
Zhang Li Peng met zijn demogroep

Meester Zhang komt uit een familie waar Kung Fu niet alleen training is, maar daadwerkelijk een manier van leven, dag in dag uit, opstaan en slapen met Kung Fu. Het leven was onbeschrijflijk zwaar, en voor ons in het Westen bijna onmenselijk te noemen, maar het was niet anders. Hij begint op vijf-jarige leeftijd in de leer van zijn vader in hun eigen familie Kung Fu stijl.

Ongeveer 2 jaar later, op zevenjarige leeftijd wordt hij door de Shaolin Tempel meesters opgemerkt en als Shaolin leerling in de tempel opgenomen, waar hij zijn monnikennaam Shi Xing Peng krijgt. Zelfs nu nog, als je naar de Shaolin Tempel gaat, zie je nog oude afbeeldingen van Shi Xing Peng.

Op 16-jarige leeftijd begint Shi Xing Peng, namens de Shaolin Tempel, aan zijn grote tournee over de hele wereld (samen met een groep van de 1e internationale Shaolin monniken). Deze Shaolin World tours in 1994 was de 1e serie van shows in Nederland en gingen door in 1995, waaronder Eurosport Wenen te zien was. Gedurende deze periode (mei 1994) bezoekt hij ook Nederland.

In deze oude documentaire (duur: 1,5 uur) zie je nog deze groep Shaolin monniken, waaronder ook Shi Xing Peng:

De komst naar Nederland

In 1996, op 22-jarige leeftijd, krijgt hij de gelegenheid om naar Nederland te komen om Shaolin Kung Fu verder te promoten en te verspreiden. Zonder enige beheersing van de Nederlandse taal slaagt hij erin om in een kort tijdbestek (met de hulp van vrienden en kennissen) diverse Tai Chi en Kung Fu scholen te openen in Utrecht, Rotterdam, Eindhoven, ’s-Hertogenbosch, Gent (Be), Antwerpen (Be) en Essen (Dtsl). Na een maand heeft hij al een recordaantal van 300 leden. In de jaren daarop bouwt hij een stabiele Shaolin Kung Fu vesting op en studeert hij de Nederlandse taal.

European Shaolin Martial Art Association

Twee jaar (1998) later sticht hij de European Shaolin Martial Art Association en organiseert hij met groot succes het 1e Europese Shaolin evenement, inclusief wedstrijden en demonstraties door diverse monniken.
In 2000 organiseert hij voor de 2e maal de European Shaolin Martial Arts contest. Ditmaal is hij mede verantwoordelijk voor een van de grootste Shaolin shows in Europa (Erfurt), deze show is nog vele malen op Eurosport vertoond.

New York

Eind juni 2000 besluit hij een nieuwe richting in te slaan en de Shaolin krijgskunst aan de andere kant van de wereld te promoten. Hij besluit om naar New York te verhuizen en richt daarmee de American European Shaolin Martial Arts Association op.
Momenteel woont meester Zhang Li Peng samen met zijn vrouw en kind in New York. Zijn doel is om studenten authentieke Kung Fu en tai chi te onderwijzen zodat deze gezonde culturele tradities begrepen kunnen worden en gezondheid bevorderd kan worden voor alle leeftijden.

Zhang Li Peng in USA
Zhang Li Peng in USA

De autobiografie van Meester Zhang is te lezen op zijn persoonlijke website American European Shaolin Kung Fu Association

< Vorig artikel Volgend artikel >

You might also enjoy: