Er bestaan vele versies over de geschiedenis van de Shaolin tempel en Shaolin Kung Fu. Soms met tegenstrijdigheden, maar vaak ook met overeenkomsten en gemeenschappelijke gebeurtenissen. Het is een algemeen bekend gegeven dat geschiedenis zich door de eeuwen heen laat herschrijven en dat de heersende macht ‘geschiedenis schrijft’. Om een zo breed mogelijk perspectief te bieden, worden er hier meerdere versies van de geschiedenis van de Shaolin Tempel vermeld.

In dit gedeelte van de website staan verschillende links, die ieder verwijzen naar websites die de Shaolin geschiedenis beschrijven, dit betreft slechts een handjevol links van het totaal aantal verhalen dat op het internet te vinden is.

De 'geschiedenis' schilderingen binnen in de tempel
De ‘geschiedenis’ schilderingen binnen in de tempel (met verhalen van gevechten)

Titel: De geschiedenis van de Shaolin Tempel en haar krijgskunst in vogelvlucht – shaolinmartialarts.nl

Nederlandstalige site waarbij de geschiedenis van Shaolin via de verschillende Dynastiën wordt duidelijk gemaakt. De geschiedenis wordt vanaf de Qin Dynasty beschreven en daarna per Dynasty op een beknopte manier toegelicht op basis van de hoogte- en dieptepunten in de geschiedenis van Shaolin. Het verhaal is samengesteld gebaseerd op diverse geschiedenisverhalen.

Titel: Shaolin History – shaolin temple monks and their kungfu – Zhang Li Peng

Zeer intrigerend Shaolin geschiedenis vertelt door de in New York verblijvende ex-Shaolin Monnik Shi Xing Peng, in het Engels geschreven. Het verhaal vertelt over de mysteries van Shaolin, de 500 vechtmonniken, Shaolin Si kaligrafie, over het ‘One thousand Budha Hall’, de historische pagodes nabij het Shaolin klooster en de therapeutische functie van Shaolin training.

Pagode bos
Pagode bos (ofwel de begraafplaats van de monniken)

Titel: Shaolin Temple History – russbo.com

Engelstalige site over de geschiedenis van Shaolin, dat ook ingaat om de trainingen in en rondom het hedendaagse klooster. De site bevat bovendien ook nog meer interessante onderwerpen over Shaolin en haar vechtkunst.

Titel: Shaolin History – Be intrigued by the legend that is Shaolin – Robert Z

Engelstalige site over de Shaolin geschiedenis gebaseerd op een 3 jarige studie van diverse bronnen door de auteur. Leerzaam en interessant aangezien hij ook onderzoek heeft gedaan naar de Chinese geschiedenis in combinatie met die van Shaolin Kung Fu. Het verhaal vertelt over de geboorte van China, met een stamboom van de verschillende Dynastiën, de ontwikkeling van de Shaolin technieken en betrekt ook de diverse andere Tempels in China in zijn verhaal. Ook zijn conclusie over de 3 gouden perioden van Shaolin is een bijzonder creatief gegeven.

Monnik Shi Yan Yong bij ingang Shaolin Tempel
Monnik Shi Yan Yong bij ingang Shaolin Tempel

Titel: Shaolin History Tour

Geschienis op de internationale website van Shaolin, in het Engels of Chinees. Uitgebreid verhaal dat in gaat op de oorsprong van Kung Fu, krijgskunst in de traditie van Zen, de vechtmonniken, de dierenstijlen, de 18 bewegingen van Shaolin, over de interne Kung Fu (Qi Gong), Kung Fu training en de Shaolin Tempel.

Titel: History of Shaolin Kung Fu

Engelstalige site van vechtmonnik Shi Yan Ming met een zeer beknopt verhaal over de geschiedenis van Shaolin, dat meer ingaat op de 3 verschillende stambomen van de Shaolin abts.

Beeld Da Mo
Beeld Da Mo (volgende de legende: de ‘oprichter’ van Shaolin Kung Fu)

Titel: History of the Shaolin Temples

Engelstalige site dat meer ingaat op de verschillende Shaolin tempels in China. Tevens heeft de site een tijdlijn opgezet met belangrijke gebeurtenissen.

Titel: A brief history of the Shaolin Tempel

Engelstalig – Kort en beknopte geschiedenis dat ingaat op het aantal vormen en technieken van de Shaolin Tempel.

< Vorig artikel > < Kan ik het leren? >

You might also enjoy: