Welkom op ShaolinKungfu.nl

Shaolinkungfu.nl is een informatieve website gericht op de ontwikkeling van Shaolin Kung Fu & Shaolin Wushu in Nederland.

Een groep van Nederlandse Shaolin Kung Fu beoefenaars in Shaolin Tempel (anno 2005)

Het doel van deze website is om een zo duidelijk beeld te scheppen van de ontwikkeling van Shaolin Kung Fu in Nederland, evenals om de schoonheid, cultuur van Shaolin Kung Fu te promoten en toegankelijkheid voor het grote publiek te vergroten.

Verder zijn op deze site ook verschillende artikelen te vinden die betrekking hebben op deze onderwerpen, en waar u les kunt krijgen in Nederland.

U kunt hier onder andere lezen hoe Shaolin Kung Fu in Nederland verzeild is geraakt en hoe Shaolin Kung Fu zich als krijgskunst, alsook zich op sportief vlak in Nederland verder heeft ontplooid. Er zal een blik worden geworpen op het verleden en het heden van de krijgskunst.

De informatie op deze website is met uiterste zorg samengesteld. Wij proberen hier een zo goed mogelijk beeld te geven van de ontwikkeling van Shaolin Kung Fu in Nederland en zijn niet aansprakelijk te stellen voor eventuele onjuistheden of fouten. Gebruik van enige informatie verkregen middels deze website gebeurt voor risico van de gebruiker. Voor meer informatie hierover verwijzen wij u graag naar onze site-disclaimer.

Afbakening & Definitie Shaolin Kung Fu

Ingang Shao Lin Si (Shaolin Tempel)

We spreken hier over Shaolin Tempel Kung Fu zoals wordt onderwezen in en rondom de kung fu scholen van de Shaolin Tempel in China. Vandaag de dag is dit een combi van traditioneel met ook veel moderne invloeden.

De Shaolin Tempel is een Boeddhistische Tempel en wordt door velen gezien als de oorsprong van de vechtkunst. Volgens de legende, kwam zo’n 500 jaar na Chr. Da Mo, een indiase monnik, naar de Tempel en stond hij aan de bloei van de ontwikkeling van Shaolin Kung Fu.

Xiao Hong Quan

Een traditionele stroming van Shaolin Tempel Kung Fu is de Wu Gu Lun stroming. Deze ‘stijl’ bevat geen acrobatiek, en is meer intern (zoals Tai Chi Quan).

Wu Gu Lun Kung Fu

Tegenwoordig heeft Shaolin Kung Fu zich ook wijd buiten China verspreid. Deze wordt door diverse leraren en instructeurs met veel zorg en aandacht aan hun studenten geleerd. Ze voelen zich veelal verbonden met de Shaolin Tempel Kung Fu, met veel respect voor hun leermeesters.

Houten monnik

De Shaolin Kung Fu waar we over spreken heeft karakteristieke eigenschappen, die specifiek aan Shaolin Tempel Kung Fu zijn toe te schrijven (meer hierover is te lezen op deze website).

Andere moderne en traditionele Kung Fu stijlen worden op deze website verder niet in behandeling genomen.

Shaolin kung fu is eigenlijk geen stijl, maar wordt vaak wel op die manier behandeld. Voor overige stijlen wordt verwezen naar de gerelateerde websites op het internet.

Op de website www.shaolinmartialarts.nl wordt een blik geworpen op de verhouding tussen de moderne en traditionele Chinese vechtkunst.

Lees meer over de ontwikkeling van Shaolin Kung Fu in Nederland