Verleden
De traditionele Kung Fu van het Shaolin klooster (ook Kung Fu in het algemeen) is niet ontwikkeld als sport, spel, demonstratiekunst of een vorm van ontspanning, maar als een kunst ter zelfverdediging en later als militair ‘wapen’ ten behoeve van de krijgskunst. Het werd gebruikt in de turbulente tijden van vijandigheid en oorlogsvoering. De technieken waren gericht op het uitschakelen van de persoon (om te doden). Trainingen waren gericht om op elk niveau te kunnen presteren, fit te zijn en klaar te zijn voor de mogelijke strijd.

Heden
Wie nog denkt dat dit vandaag de dag zo is, dient even wakker geschud te worden. Shaolin Kung Fu tegenwoordig is gericht op behoudt van de kunst, lichamelijke en geestelijke ontwikkeling. Om de gevaarlijke technieken te begrijpen en gevaarlijk te zijn, zul je meer moeten doen dan wat vormpjes lopen. Het Chinese leger heeft nog wel technieken verweven in de militaire krijgskunst (Qi Di Quan). De traditionel vuistvormen bezitten tal van gevaarlijke technieken, maar zijn vaak moeilijk te doorgronden zonder de juiste kennis en inzicht. Dit zijn de geheimen van Shaolin.
Houten beelden in strijd
Houten beelden in de Tempel

Kenmerken en feiten rondom Shaolin Kung Fu:

  • Shaolin Kung Fu is een krijgskunst en vind haar oorsprong in de Shaolin Tempel in China.
  • Shaolin Kung Fu kent een zeer lange en rijke geschiedenis van meer dan 1500 jaar met zowel legendarische hoogtepunten als teleurstellende dieptepunten.
  • De Shaolin Tempel vormde een bron voor ontwikkeling van een vechtkunst waarin de beste technieken uit verschillende Kung Fu stijlen werden ondergebracht.
  • Shaolin Kung Fu op zich is geen stijl, maar een verzameling van diverse Kung Fu stijlen.
  • Shaolin Kung Fu, ooit ontwikkeld ter verbetering van de lichaamsconditie, geëvolueerd tot machtige verdedigingskunst dat door de tijd heen is geperfectioneerd, is tegenwoordig een erfgoed te noemen (de kunst).
  • Het was ooit, nog niet zo lang geleden, verboden, verbannen en vervolgd vanwege de reputatie en angst van de kracht van Kung Fu.
  • Ontwikkeling van de hedendaagse Chinese martial art (moderne Wushu) gebeurde tijdens de periode van de Chinese volksrepubliek (1949 – Heden): men ontwikkelde een moderne kunst met de uitstraling en achterliggende gedachte van Shaolin Kung Fu, waarbij de gevaarlijkste technieken zijn weggelaten. Het was ontwikkeld ter verbetering van de geest, lichaam en de sport.
  • De hedendaagse Shaolin Kung Fu wordt gekenmerkt door een combinatie van traditioneel en modern (met veel acrobatiek en sprongen).
  • De authentieke traditionele vormen en technieken krijgen weer bestaansrecht, maar zijn zeer moeilijk in haar traditionele oorsprong te vinden. En ook nog moeilijk te begrijpen en toe te passen in de dagelijkse praktijk.
  • De authentieke Boeddhistische Shaolin monniken die de interne Shaolin krijgskunst beheersen zijn er nog steeds, deze heet Shaolin Wu Gu Lun.

Grootmeester Zhang Jian Zu woont en geeft les bij het Shaolin klooster
Grootmeester Zhang Jian Zu woont en geeft les bij het Shaolin klooster

Sport of krijgskunst?

Steeds vaker zie je dat de Shaolin Kung Fu van tegenwoordig meer gericht op het sportieve, met de uitstraling en kracht van de oude traditionele vormen en gedachten. Dat wil niet zeggen dat de beoefenaars geen Kung Fu kennen en dat er geen traditionele Shaolin Kung Fu wordt beoefend.

Hal bij Wushu Guan
Hal bij Wushu Guan

Tegenwoordig is het zelfs voor iedereen mogelijk om nabij het Shaolin klooster te trainen. Iedereen kan zijn of haar koffers pakken en richting de Shaolin vertrekken om daar ‘Shaolin Kung Fu’ te leren. Vandaar dat de Shaolin Kung Fu die vandaag de dag rondom de Shaolin Tempel in China wordt onderwezen, vaak veel meer weg heeft van het moderne Wushu, dat meer nadruk legt op beweging en het sportieve element. Niets ten nadele van de moderne Shaolin Tempel, maar wie er daarna als vechtmeester terug wilt komen, komt vaak bedrogen uit.

Tagou Kungfu/Wushu school naast het Shaolin klooster
Tagou Kungfu/Wushu school naast het Shaolin klooster

Het handjevol meesters rondom de tempel, die in staat zijn de echte Shaolin Kung Fu te onderwijzen, zijn moeilijker te vinden en het contact verloopt vaker via een goede kennis. En zelfs dan, is het nog maar de vraag of zij daadwerkelijk hun Kung Fu willen onderwijzen. Hierbij speelt namelijk dat echte Kung Fu technieken niet zomaar aan ‘vreemden’ wordt doorgegeven.

Het grote verschil

De volgende sites werpen ook een blik op Kung Fu en wushu:

Interview met Shaolin Monnik
Hierbij wordt ingegaan wat Kung Fu daadwerkelijk inhoudt, uitgelegd door meester Zhang in New York.

Kung Fu gezondheid, het verschil tussen Kung Fu en wushu
Nederlandse website (ShaolinMartialArts.nl) over Shaolin Kung Fu, Kung Fu in het algemeen en les in Shaolin Kung Fu, dat dieper ingaat over de positieve effecten van het beoefenen van Kung Fu (maar ook mogelijk negatieve effecten). De auteur werpt een hedendaagse blik over de verschillen van traditionele Kung Fu en de moderne Wushu.

Het verschil tussen Kung Fu en Wushu
Het verschil tussen Kung Fu en Wushu toegelicht vanuit historisch oogpunt.

Slangenstijl
Slangenstijl (Wushu)

< Vorig artikel > < De naam Shaolin >

You might also enjoy: